Газета "Експрес" обманює читачів


Усеукраїнська газета «Експрес» на своєму інтернет-ресурсі online Експрес розмістила брехливу інформацію.

Не свідчи неправдиво… — одна з вимог Божого Декалогу. Отже, обмовляння є гріхом.
Втім, не всі люди віруючі. Не всі мають страх перед Божою карою за порушення Заповідей. Але ж і у безбожників існують якісь моральні засади. Порядність, скажімо. Чи не є ця риса часткою, так званих, загальнолюдських чеснот? А серед людей різних професій побутують ще й кодекси професійної честі. І в журналістів такий є.
То що ж спонукає солідні і авторитетні видання плямувати свою професійну репутацію брехнею? Чому, зокрема, газета Експрес вдається до передруків неперевіреної інформації? Бракує власного штату, а хочеться виглядати потужним інформ-ресурсом чи щось інше?
Під заголовком «Одеситам запропонували навчитися націоналізму» Львівське видання переказало пост Одеського медіа-ресурсу «Таймер» про презентацію в Одесі книги В. Іванишина «Державність нації». banderivets.org.ua/?page=pages/zmistd0/200906/article07
Книгу представляв в «Українському домі Одеси» ідеологічно-виховний референт ВО «Тризуб» ім. С. Бандери Віктор Сердулець.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Довідка: Віктор Сердулець — співзасновник ВО «Тризуб» ім. С. Бандери, представник Науково-ідеологічного Центру ім. Д. Донцова, освіта вища (філолог), працював, свого часу, Головним редактором «Вісника Української Всесвітньої Координаційної Ради».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У звіті «Таймера» наявні відверті інсинуації та прекручення. timer.od.ua/?p=102826
Я особисто був присутнім на заході, який відбувався впродовж двох годин, а кореспондент Одеського видання спромігся всидіти лише хвилин з двадцять і зник. Він пише, що "...презентации как таковой не вышло, так как о книге Виктор Сердулец рассказывать отказался. Он отметил, что «пересказывать, о чём книга, не стоит. Кому интересно — читайте»". Перекручення. Доповідач, дослівно, сказав наступне: «Оскільки автор книги був засновником „Тризубу“, то спочатку буде доцільним розповісти про організацію, якій Василь Іванишин присвятив вагому частину свого життя, а зміст книги не переказуватиму, бо книги цікавіше читати самому, а не слухати переказ.» Після чого половину зустрічі було присвячено ознайомленню з історією «Тризубу» його ідеологією, метою, завданнями, а другу — коротким анотаціям кожного з розділів «Державності нації». Потім відбулося й жваве обговорення, оскільки почуте, неабияк зацікавило авдиторію.
Ще Одесит стверджує, що "Ещё до начала презентации двухтомник «Державность нации» предлагали приобрести всем желающим за символическую плату, «хотя бы гривен за 20». Увы, но желающих оказалось не много, точнее один." Брехня спрямована на те, щоб створити ілюзію ніби тут українським націоналізмом людей не зацікавиш. Насправді, по завершенні, охочих придбати книгу, в представника видавництва, виявилось більше, ніж тих було в наявності і за собівартістю, а не зі знижкою. Організаторам довелося приймати заявки на пізнішу доставку двотомника. До речі, в Одесі на презентацію завітало більше людей, ніж то бувало в деяких окремих випадках на західних теренах України.
Упередженість Одеського видання не дивує і навіть не обурює. Ідеологічні супротивники — все зрозуміло. А от вчинене газетою «Експрес» прикро вразило. www.expres.ua/news/2011/09/26/50759
Теж ідеологічне несприйняття чи тенета стереотипів?
Досі, у мене не було жодних підстав підозрювати цей засіб масової інформації в непорядності. Хотілося б сподіватися, що сталася прикра помилка.
Християнський богослов, Хосе Ескріва, писав: „Коли не маєш чого доброго сказати про людину, — промовчи. Вже ж тебе те слово не розірве”.
У поясненні до Божої заповіді не свідчити неправдиво йдеться про те, що «Честь і Гідність – дані нам в дар від Творця для Його, Божого прославлення, і саме тому людина має плекати і берегти свою честь і гідність від малку і до смерті, але й ніколи, в жодний спосіб не відбирати їх у ближнього. Коли йде війна, воїн має право вбивати під час бою ворогів, але ніколи не має права відбирати честь і принижувати гідність ворога, оскільки він теж людина, і як кожна людина, створена на образ і подобу Божу».

2 коментарі

Роман Жахів
«Дослідники у галузі мас-медіа визначають як етичні цінності такі категорії:

4. Професійні журналістські: правдивість, чесність, справедливість, відповідальність, професійна солідарність, неупередженість, порядність». (с)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте