Янукович за націоналізм чи фашизм?


Вдало обраний заголовок статті — це запорука того, що вона буде помічена (прочитана).
Бо в сучасному інформаційному океані, густина рибальських гапличків така щільна, що підхопити читача саме на свою приманку — справа складна і потребує особливої майстерності. Це однаково стосується, як паперових, так і електронних ЗМІ.
Наочний приклад: «Янукович отмечает важность поддержки наследия Франко» — відсутність наголосу в заголовку, одразу інтригує. Не відомо ж, спадщину якого саме Франко, вважається важливим підтримувати.
Франко Іван Якович — український письменник, поет, вчений, публіцист, перекладач, громадський і політичний діяч. У площині суспільно-політичних переконань пройшов шлях від захоплення соціалістичними ідеями до утвердження себе на ґрунті українського націоналізму. Ці шукання відобразилися, звісно, й у творчому його доробку.
«У процесі своєї ідеологічно-світоглядної еволюції та практичної діяльності І. Франко прийшов до розуміння неможливості вирішення українського питання лише з позицій розв'язання соціально-економічних проблем. Він критикує надмірну фетишизацію економічних закономірностей, які без активної діяльності нації не вирішать національного питання. Важливим двигуном національного розвитку є національний ідеал» — пише, у своєму дослідженні «Філософія національної ідеї в творчості Івана Франка», кандидат філософських наук М.А. Козловець. http://studentam.net.ua/content/view/7158/97/
Франсиско Франко — диктатор Іспанії — сповідував фашистську ідеологію. Із середини 50-х років ХХ ст., під його керівництвом, почалося Іспанське економічне диво, що вивело Іспанію зі стану однієї з найбідніших країн Європи на рівень цілком розвиненої європейської країни.
Отже, читаючи заголовок, ми не знаємо про кого саме, з двох особистостей, йдеться. Саме це нас і інтригує. І тільки звертаючись безпосередньо до самої статті — розуміємо, що йдеться про спадщину Івана Франка, а сказане стосується відзначення чергових роковин з дня народження великого українця.
Як бачимо, свідомо закладена в заголовку двозначність — провокує інтерес до тексту за ним захованого. Це є яскравим прикладом журналістської майстерності (якщо хочете хитрості). І це діє.

2 коментарі

Інга Кейван
Добре написано, майстерно хитрий (майстерно-хитрий) Жахів.
Маріанна Антонюк
:) Одіссей був хитромудрий, а Роман Жахів — майстерно-хитрий :)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте