Хто такий Катол?


Іноді, невігластво ближніх так вражає, що, мимоволі, опиняєшся перед вибором — сміятися, чи слідувати за прикладом пророка Єремії...
Скажімо, в період жахливих релігійних війн 90-х років ХХ ст., доводилося чути від адептів «єдино правильного патріархату», що Біблія була написана «старослов'янською» і, лише ця «мова», мовляв, є «Богоугодною» — усім решта зась бути почутими Господом. На заувагу, що Свята Книга писалася арамейською — відповідь прокльони і звинувачення в богохульстві, а ще, бувало, й сіль в очі кидали (цілком «по-християнськи»)...
У Маріїнському парку Києва, може хто бачив, стоїть намет «похідної церкви». Там, колись, висіла ксерокопія «генеалогічного дерева християнства» (може й досі висить). Так от, виявляється, московський патріархат веде своє походження безпосередньо від Спасителя. А Престол св. Петра — лише пізніше відгалуження!?
Про написи на вході до храмів: «Собакам, безбожникам, католикам… — вхід заборонено!», годі й розводитись.
А оце, нещодавно, почув, що «католики — ніякі не християни, бо вірять в бога Катола, а не в Ісуса Христа». Я вражений.
Такі «умовиводи» не позбавлені прихованого сенсу. Адже, на хлопський розум, коли, буддисти вшановують Будду, кришнаїти — Крішну, а Єговісти — Єгову, то логічно було б продовжити парадигматичний ряд.
Якщо слідувати за цією нехитрою «логікою», то кальвіністи мали би вірити в бога Кальвіна, лютерани — в Лютера, англіканці — в Англікана, мормони в Мормона і т. п. Моя уява відмовляється вигадувати «бога» для Адвентистів сьомого дня. Цікаво, греко-католики, за їхніми уявленнями, вірять в «Греко-Катола» чи в «Уніата»?
Так можна добалакатись до того, що не Володимир (Василій) Великий охрестив Русь, а якийсь міфічний «Православ», задовго до цього і то не в Києві, а десь, припустимо, в Новгороді чи Суздалі.
Хочеться щиро вигукнути: «Прости їх, Господи, — не відають бо, що речуть!». І так воно є, насправді — не знають, у більшості своїй. І було б не так страшно, якби за цим, досить виразно, не вимальовувалася мармиза безбожницької політики «Білокам'яної».

10 коментарів

Інга Кейван
Найбільша проблема не в тому, що хтось говорить про Катола, а в тому, що є багато людей, які вірять у подібне.
Надія Григоренко
Нда.
Як каже Грушко (мій викладач), моя релігія та, котра зручна.
Особисто я агностик. І всі ці перепетії мене не стосуються.
Володимир Антонюк
Життя насправді весела штука. «Катол» — це геніально. Отому хто придумав таку весч нада посмертно чупачупс подарувати.
Галина Дичковська
Нагадало одне соціологічне опитування, проведене студентами Київського національного університету ім.Т.Шевченка десь в 1990-х в селах Київської області. На запитання: «Що означає „Пресвята Трійця“? найчастіше траплялися такі відповіді:
— Пресвята Трійця — це Бог-Отець, Діва Марія та Ісус Христос;
і
— Пресвята Трійця — це Діва Марія, Ісус Христос та Ніколай-угодник.
Святослав Вишинський
Версія Трійці як Бога-Отця, Діви Марії та Ісуса Христа не настільки далека від глибинних міфологічних архетипів, як може на перший погляд видатись: подібне «жіноче» тлумачення Святого Духу мало місце в деяких гностичних течіях раннього християнства.
Роман Жахів
Справді, таке трапляється не тільки у нас. У одному зі своїх есе, літературний Нобеліант із Мексики, Октавіо Пас, змальовує приклад симбіозу Евангельських сюжетів із давніми легендами корінних жителів Америки. Як не крути, а потяг до спрощення розуміння принесеного ззовні, в даному випадку закоріненого в чужинську культуру й ментальність, а від того не завжди до глибини зрозумілого — нездоланний, як зело, котре пробивається крізь щільність асфальту чи бетону в своєму природному гоні. Як відомо — так звані, апокрифічні тексти, своїм обсягом у декілька разів переважають канонічні Християнські. Українська етнографічна спадщина також багата унікальними прикладами простонародної герменевтики.
Галина Дичковська
Погоджуюсь і з Святославом, і з Романом. Такі простонародні уявлення очевидно дійсно ближчі до міфологічних архетипів, ніж до християнської догматики.Це могло б бути темою окремої розмови і навіть окремого дослідження.
Комізм такого розуміння Трійці не в самому факті трактування, а в тому, що люди цілком не розуміють в чому відмінність між ортодоксальною догматикою і їхніми твердженнями. Вони щиро вважають, що сповідують "істинне, канонічне православ*я".

А в продовження теми «Бога Катола», то в 1990-х було ще таке:
— Католики — то кати, то ЛИК КАТА.
Ще одне село десь протягом року вирішувало «релігійну» проблему:
— Чи можуть «католицькі» і «православні» корови пастися на одному пасовиську?

Пригадую, що була вражена отою «коров*ячою релігійністю».
Роман Жахів
Якщо православний вип'є молока від «католицької» корови, в організмі почнуться незворотні процеси?
Галина Дичковська
Думаю, що корови одна від одної «занечистяться» на пасоиську, і тоді незворотні процеси почнуться у всіх :)
Альберт Комарі
КАТОЛ — це просто перл!!! Вперше таке чую і вже другий день не можу прийти до тями...І від самого слова, і від рівня освідченості людей…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте