"Я знаю три слова..."


Усупереч 10-й статті Конституції України про державність української мови в деяких містах і областях російська мова вже набула статусу другої державної (Одеська міська рада ухвалила таке рішення 1993 р., Луганська — 1994 р., Харківська — 1996 р., Донецька — 1997р.; прийняли подібне рішення й інші міста України: Харцизьк, Горлівка, Маріуполь, Новомосковськ, Лисичанськ, Запоріжжя). Мотивується це тим, що частка російськомовного населення в цих регіонах є домінуючою. Та наголошують на необхідності забезпечення культурних та інших потреб населення рідною мовою.
Чи загрожує таке Чернівцям і Буковині загалом, наразі невідомо.
Усеукраїнський перепис населення 2001 року виявив, що на території Чернівецької області, найбільшими етнічними групами є українці — 75% та румуни — 14%. Здавалося б усе зрозуміло — хвилюватися немає підстав.
Але. 
Приголомшуючі результати нещодавнього соціологічного опитування проведеного на теренах області Міжнародною організацією «Фонд Заменгофа»* змушують замислитись.
Опитування проводилося з 30 березня до 9 квітня 20011 року серед 2 тисяч респондентів віком від 18 до 30 років. Статистична похибка складає не більше, ніж 2,2%.
Отож, майже 60% молодих краян, на питання: «Яка мова є для вас рідною?», дали відповідь: «танунах»!?.
Щоб запобігти упередженості, дослідження проводили іноземні волонтери. Вони ж і записували так як чули. А коли робоча група зібрала всі результати, фахівці були більше ніж здивовані. Виявилось, що такої мови немає ні серед «живих», ні серед «мертвих». Але ж ми то знаємо...
Таке трапляється. Скажімо, під час того ж Всеукраїнського перепису населення 2001 року, в графу «національність» переважна частина мешканців, прикордонної з Бєларуссю, місцевості на Волині, з непідробною наївністю вписала слово «тутейші».
Жарти жартами, а проблема, дійсно, неабияка. Незабаром ми можемо зіткнутися віч-на-віч з тим, що «мова Шевченка» і «мова Пушкіна» стануть лише мовами офіційних документів. І поки «проукраїнські» та «проросійські» сили чубляться за політичні рейтинги, молодь остаточно перейде на спілкування мовою «танунах».
* Людвік Лазар Заменгоф (пол. Ludwik ?azarz Zamenhof; 1859 —1917) — польський лікар і лінгвіст, творець штучної мови есперанто.

18 коментарів

Віталій Шарлай
Ащепочнутьговоритисленгоміписатибезпробелів.Оттакітосправоньки… =))
Надія Григоренко
а раніше ми розмовляли чистою українською? Тільки тепер почнемо слегом? Ха-ха!
Остап Ножак
«Чиста» мова існує тільки на папері. Вона постійно змінюється.
Але: якби то мова собі змінювалася природньо, як то повинно в ідеалі бути. Аж ні — спрацьовує мовна політика. До того ж — і з боку влади, і окремих індивідів.
Пам'ятаєте: «Ви є патріотом тієї країни, в чиїй валюті тримаєте гроші»? Так само і з мовою.
Роман Жахів
Йдеться не стільки про мову як таку, скільки про рецепцію.
Надія Григоренко
Ой, ну валюту тут не можна порівнювати з мовою.
Я тримаю гроші у найбільш стабільній та конвертованій валюті. Те, що українська гривня нестабільна — не моя вина, і я не буду ризикувати своїми статками, виявляючи показний патріотизм.
Надія Григоренко
«Отож, майже 60% молодих краян, на питання: «Яка мова є для вас рідною?», дали відповідь: «танунах»!?.»
НЕ вірю!!! Дуже неправдоподібно звучить!
Остап Ножак
А гляньте-но на рік проведення опитування)))
Надія Григоренко
Ха-ха!
Вважаю це опитування оманливим, тому що:
1. не точно вказана вибірка. Скільки з 2 тисяч було 18-річних? Впевнена, що більшість респондентів за віком ближче до 18-ти.
2. серед молоді яких районів опитували? який соціальний прошарок? усіх потрохи? не вірю.
3. дослідження проводили іноземці? на якій мові? вивчили українську?

Знаєте, результати опитування можна дуже легко змінювати. Адже вони залежать від самого опитування (вибірка, стиль роботи інтерв'юера, питання анкети...). Наприклад, було одне дослідження, яке показало, що 100% українців мають доступ до мережі Інтернет. Дослідження проводилось на сайті в мережі Інтернет.
Галина Дичковська
Яка ж бо я тупа, 5 хвилин думала чи «танунах» це єврейський діалект, чи молдавсько-румунський, чи який різновид венгерської :)))
Обов*язково додам це слово у свій словник!
Романові — грамота за словотвір :)))
З печаткою від держави Танунах :)))
Володимир Антонюк
мова такий цікавий живий організм, що твориться щодня і усіма — щось приживається, щось ні. Моя донечка придумала слово «прасулька» — від праска, прасувати. Тепер ним користуємось не тільки ми, але і деякі наші знайомі. А як модно албанський прийшо/пішов, а «канонічний» (МП) із Львівського метра вийшов. І багато чого і все це в мові — живій і великій. Яку всеж таки варто плекати, як «парость виноградної лози» (с) (можливо поет сподівався дочекатися вина після дозрівання і збродженнЯ — інакше навіщо плекати?)
Інга Кейван
Думаю, що замислитися все ж є над чим, оскільки мова відображає стан свідомості. Мова «танунах» — це все, що нижче пояса. Але і це лише симптом того, що світ потребує змін, і ці зміни прийдуть. Це етап таких собі діонісій, розпаду, розчинення, трансформації… Наступний етап — народження нового світу і нової людини.
Володимир Антонюк
ага, зовсім нової — ось такої " збори за перший вікенд прокату першої порнострічки у форматі 3D перевищили чемпіонські збори «Аватару» втричі!" — Нова людина на підході. Зі справжніми цінностями ;)
Інга Кейван
Ви лише підтверджуєте сказаним, що світ потребує змін :-)Та й ідеться швидше не про цінності, а про пріоритети. Саме від цього залежить якість світу і людей, які в ньому живуть. І все ж думаю, що за законом балансу чи маятника пріоритети повинні змінюватися. Так я думаю, а як буде, побачимо (або вже не ми побачимо).
Надія Григоренко
Ну, взагалі-то, це нормально (про порно).
Немає чого цуратися природнього.
А ось мораль, яка йде всупереч інстинктам і наказує нам глушити більшість поривів, — неприродня. Але вкрай потрібна для нормального проживання в суспільстві.
Я веду до того, що кількість людей, які прийшли на перегляд подібного фільму, не є показником «розпущеності» чи ницості суспільства. Це нормально.
Володимир Антонюк
порно — це НЕНОРМАЛЬНО. І те що це стало світовою новиною — теж НЕНОРМАЛЬНО. І не варто путати пориви з позивами. А всупереч "інстинктам" може йти банальне бажання залишитися живим.
Надія Григоренко
Залишитися живим — це перший і найголовніший інстинкт, на якому базуються всі інші.
Володимир Антонюк
Так і я про те. Тільки часом люди не усвідомлюють з якого боку їм загрожує справжня смертельна небезпека. Вживаючи термін «залишитися живим», маю на увазі людину яка складається з тіла, душі і духа. ;)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте