Карпатський "Клондайк" чи "Золото Довбуша"?


20 квітня, двоє хлопчаків, котрі рибалили на річці Черемош в селі Іспас Вижницького району Чернівецької області — знайшли у воді золотий самородок (біля 35 грамів).
Залишається невідомим, як він потрапив до цієї водойми.
Місцеві мешканці жартують, що це "… частина «Скарбу Довбуша» і безсумнівний знак, що сам Олекса скоро об'явиться у цих краях зі своїми кумплями-опришками. Надто вже зле ведеться нині простим людям, а пани жирують і знущаються". Наче й легенда така існує.
Як відомо — гуцульський гумор, завжди відзначався гострою, наче коса, дотепністю і неймовірною передбачливістю.
Цікавим, з огляду на народні сподівання, видається й той факт, що один із юних рибалок є тезкою знаменитого народного месника з XVIII ст., "… перед яким дрожали смілі і сильні, корилися горді. (І. Франко)"
                                                                        ***
  — Сумнівно, — зазначають геологи, — що йдеться про золотоносну жилу. Досі таких знахідок у цьому регіоні не траплялося. Та й не могли трапитись. Як правило, золоті самородки знаходять у верхів'ях рік. Це пов'язано з тим, що вони погано переносяться потоком води, через велику питому вагу. До того ж відсутні передумови їх природної появи. Немає тут ні кварцяних жил, ні чорних вуглистих сланців. Швидше за все, золото потрапило до Черемошу ззовні. Отже, не варто очікувати «золотої лихоманки», як у американських фільмах. Та й потенційним золотошукачам, не радимо витрачати даремно час і зусилля, — радять фахівці. Гадаємо, — це поодинокий випадок і хлопцям просто поталанило натрапити на загублене кимсь добро».

8 коментарів

Роман Жахів
Кажуть, що в Іспасі на Черемоші вже були помічені таємничі особи з лотками. Уже шукають. «Ех, якби-то, якби-то найшли те, що там схоронили...»
Роман Жахів
кумедно. підходили люди в цивільному. розпитували. роз'яснив, що це алюзія на заставнівські події. достатньо співставити дату й те, що персонажі — рибалки. здається повірили.
Святослав Вишинський
«Людей у цивільному» з якогось часу вистачає на прочитання всіх дописів у блогах ВКурсі.ком? Чи об'єктами огляду є обрані автори, відзначені в громадській діяльності? Якщо кількість блогерів буде зростати і далі, доведеться організувати окремий відділ a la «1984».
Володимир Антонюк
на прочитання блогів вкурсі.сом часу вистачає не тільки у людей у сільно цивільному, але і у людей з кака… рдою в мозгу (про що вони радісно повідомляють) і у безславних обласних керовніків — то вони сподіваються тут ума набраца.
Володимир Антонюк
варто було б написати, що двоє рибалок знайшли скриню вагою у 8 кг наповнену золотими дукатами із зображенням Фйодрча на аверсі. Усе золото було радісно здане на підтримку медицини регіону.
Роман Жахів
Святослав Вишинський
Інтернет надає унікальну можливість стирати межі між літературою та реальністю. З абсолютно серйозним ставленням читачів. І, можливо, не менш серйозним ставленням автора.
Роман Жахів
Таки є золото на Прикарпатті: crime.unian.net/ukr/detail/191460
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте