Алло, чистилище?



Усім відомо, що лікарі охоче вдаються до чорного гумору на межі з цинізмом, коли заходить мова про їх фахову діяльність. Воно й не дивно — такого надивляться за свою практику, що volens nolens змушені критися за подібною захисною маскою поверх медичної. Коли сприймати страждання кожного пацієнта, як своє особисте — довго не втримаєшся при здоровому глузді.

А от цинізм і блюзнірство священиків дещо дивує. І не треба мене переконувати, що вони, мовляв, теж люди і ніщо людське їм не чуже. Усе повинно мати якісь межі через котрі зась переступати.

«… ех, жмуріка би, да побагачє! А то істощал что-то мой кошель...» — чув я від одного батюшки без парафії, котрий промишляв випадковими відспівуваннями померлих і це ще квіточки у висловлюваннях, а от історія, яку оповів мені знайомий священик — це вже святенництво, як на мене.

А ось вам коротко і сама оказія. Переставився, значить, у н-ній єпархії Єпископ. Поховали, відспівали — зробили все, як обряд велить, ба навіть більше та про це пізніше. А опісля і пом'януть не гріх, як то кажуть, — подалися до трапезної «откушать чєго Бог послал». «Кушалі», зокрема, і «єйо радімую». Що там робилося, коли не попи горілкою, а оковита (хай згине відьомське зілля) почала керувати «духовенством», годі передати літературною мовою: лайка, мордобої та інші неподобства не вщухали до самісінького світанку. Але все рано чи пізно набридає. Угамувавшись, стали вони думати-гадати, як би ото ще розважитись. І тут один із них згадав, що окрім різного коштовного добра до могили Єпископа поклали ще й коміркового телефона (!?). Не довго розмірковуючи, набирають вони єпископський номер, вмикають гучномовця і, коли після декількох гудків виклику чують з потойбіччя голос оператора: «Абонент за межею досяжності», — вибухають гучним реготом.
Як вам?

7 коментарів

Галина Дичковська
Є в церковній ієрархічності дивне правило послуху. Що предбачає однозначне виконання наказів вищого за рангом. Приховано воно містить невербалізовану (а часом вербалізовану) заборону на критику «вищестоящих». Без критики, без зворотнього звязку верхівка однозначно здеградує. Рано чи пізно.
Між тим послух — це насамперед послух Богові.
А ієрархія — це влада святості…
Слабкий чоловік, щоб це втямити…
Володимир Антонюк
Нєгожє батюшок осуджать на просторах мєждусєтья. Надобно токмо персти їх целовать да мзду нємалую в кошолку церковную возлагать. А чо творят отци цєркві так то дєло нє наше. Пущай вєсєляца. Пока…
А те що клоунів вистачає серед батюшок практично любої конфесії — то це факт незаперечний. Як одного разу запрошував мене один з молодих пасторів — каже:«поїхали в Карпати, у нас піст, молитва і шашлики». Ну, піст по дорозі, молитва під час готування шашликів і, власне, самі шашлики. Все було чино і благородно (чесно), але фраза «Піст, молитва і шашлики» стала крилатою. Тому особливо на фокуси і манси людей, які заявляють, що вони служать Богу звертати не варто. Варто просто визначитися якому богу ці діячі служать. Якщо вони на виборах гасають по району з пачками відкріпних і ковбасою в бороді — то Мамона їх світоч (і В.Ф.), а якщо люблять Бога і людей — то Христос їх Господь.
Роман Жахів
А от ще приклад розповіли. Під час обряду хрещення, розгніваний безперервним криком малюка, батюшка звертається до названих батьків: «Ану заткніть цього чорта!» :-)
Роман Жахів
80 священников избили друг друга швабрами в Храме Рождества

Греческие и армянские священники устроили потасовку в Храме Рождества в Бейт-Лехема (Вифлеем), где проводили приготовление к рождественским богослужениям. По словам очевидцев, служители культа лупили друг друга швабрами и вениками, а также бросали в противников всем, что подвернется под руку.

Прибывшие на место происшествия палестинские полицейские с большим трудом остановили побоище, в котором принимали участие 30 армян и 50 греков.

Арестов полицейские решили не производить. Они лишь помогли доставить в иерусалимские больницы четырех пострадавших священников, передает радиостанция «Коль Исраэль».

Что стало причиной драки, пока не ясно.

cursorinfo.co.il/news/novosti/2007/12/27/Draka/
Євгенія Пушкова
саме тому я так рідко хожу до церкви… Мені здається, вона до віри має дуже мало стосунку, і чим далі — тим менше.
Маріанна Антонюк
може, просто свою церкву ще не знайшла. Як і я :)
Євгенія Пушкова
може. але я вже й не шукаю…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте