Нє пущать!


«Україна веде переговори з Німеччиною про правильне тлумачення двосторонньої угоди про культурне співробітництво, підписаної ще 1993 року. Через дипломатичне непорозуміння німецькі мовні фахівці, які працюють в рамках угоди, тепер не можуть залишатися в Україні більше трьох місяців.

Міністерство закордонних справ України пропонує дипломатичному відомством ФРН запровадити видачу віз німецьким викладачам тривалістю від шести місяців до року. Такі зазвичай передбачені для науковців. Поки ж німецьких мовників прирівнюють до звичайних відвідувачів.

Якщо їм знадобиться повторно приїхати в Україну, вони зможуть це зробити лише через 90 днів після останнього виїзду з України, повідомив в інтерв'ю Deutsche Welle прес-секретар МЗС України Олександр Дикусаров.

За його словами, цей захід пропонується ввести тимчасово. Він пов'язаний з тим, що розбіжності у тлумаченнях документу про продовження довготривалого перебування німецьких викладачів і вчителів, які працюють за угодою про культурне співробітництво між Україною та Німеччиною, зараз узгоджуються сторонами.

Раніше проблема довготривалого перебування німецьких мовних фахівців була вирішена шляхом акредитації їх при українському МЗС у якості дипломатичних службовців. Однак за двохсторонньою угодою про культурне співробітництво такий механізм не передбачений, сказав Дикусаров, оскільки викладачі не мають дипломатичних привілеїв. Тож тепер юристи і дипломати шукають можливість владнати все законним шляхом. В Києві підкреслюють, що тут немає жодного політичного підтексту.

«Ми прекрасно розуміємо, що є необхідність в тому, щоб вони були в Україні, навчали українських дітей, але тут треба рухатися виключно в правовому полі,»- пояснив прес-секретар МЗС України.

Тим часом німецькі педагоги перебувають у підвішеному стані і не знають, чи повернуться в Україну після різдвяних свят. Викладач у Києво-Могилянській академії Андреас Умланд вважає, що непорозуміння з візами для мовних фахівців шкодить навчальному процесу.

«Те, що українське законодавство недосконале — це не наша проблема. Страждають від цього студенти, школярі, які вивчають німецьку мову»,- зазначив Умланд. Він сподівається, що у січні дипломати таки домовляться про їхню «нормальну» роботу в Україні». http://www.golosua.com/politika/2010/12/27/ukrayina-i-nimechchina-j-dosi-ne-mozhut-vregulyuva

Ось так в Україні ставляться то культурного та наукового співробітництва на міжнародному рівні. Але таке бюрократичне ставлення є вибірковим. Бо для емісарів російської науки і культури жодних перепон офіційний Київ не чинить. Та й не тільки культури. В Україні, всупереч Конституції, базуються російські війська, а співробітники спецслужб РФ мають право вільного пересування територією нашої країни. Схоже, інтеграція в Європейське культурне й правове середовище, мало цікавить «українських» посадовців. Було б не так страшно, якби паралельно з російською експансією, в Україні спостерігалося сприяння розвитку української культури, науки та інших галузей, не кажучи вже про преференції. Втім, для цієї влади, що німецьке, що українське — є однаково чужинським.

5 коментарів

Володимир Антонюк
Я підтримую прагнення існуючої влади скоротити можливість контактувати зі всякими соНАТОвськими громадянами. Варто мабуть розпочати будувати велику Країнську стіну з боку т.з. Евросоюзу. Навчання має будуватися на книжках Д.Собачника (гуманітарна галузь), С.Підрахуя (Юридична) та М.Пахла (економічна). Журналісти можуть насолоджуватись книжками Ганзі Херман. А то понаєхало, понімаєш.
Роман Жахів
А панам П. Рихлові та О. Любківському, суворо заборонити пропаганду німецькомовної культурної спадщини нашого краю. Оскільки, лише з приходом Радянської влади, почався справжній культурний розвій Буковини.
Володимир Антонюк
Імєно, імєно — «розвій». Очєнь хороше слово, хоча і недостаточно канонічне ;). А тепереча під головуванням славних і головне — культурних очільників культур-мультур на Буковині розвіється окончатєльно ;)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте