Ким ти є насправді?


Коли людина займається справою, що відповідає її природнім здібностям і схильностям — вона почувається щасливою. Це головне. Окрім того, улюблена справа дається легко, невимушено й коефіцієнт корисної дії, продуктивність праці, якість набагато вища, ніж наслідки діяльності з примусу.  «Чи є щось необхідніше людині, як дихати. І на те повсюди є повітря… О глибина премудрої благоти, що сотворила потрібне неважким, а важке непотрібним» (Г. Сковорода).

Вчення Григорія Сковороди про «Сродну працю» навряд чи викличе в когось заперечення. «Сродна праця втрачає властивість, що семантично пов'язана з поняттям «важкість», вона стає легкою, як розвага, і супроводжується духовною насолодою» (О. Ковалів).

Важливим є, відтак, розпізнати природні здібності чи задатки до їх формування, щоб потім, як казав класик «Нє било мучитєльно больно за бєсцєльно прожітиє ґоди».

«Від народження людина не має здібностей. Але в неї є визначені природні передумови — задатки для наступного їхнього розвитку у визначених умовах. (Так, відповідні властивості зорового аналізатора і художній тип вищої нервової діяльності є уродженою передумовою формування художніх здібностей.)

Задатками здібностей є особливості нервової системи, що обумовлюють роботу різноманітних аналізаторів, окремих коркових зон і півкуль мозку. Уроджені задатки визначають швидкість утворення тимчасових нервових зв'язків, їхня усталеність, співвідношення першої і другої сигнальних систем.

Природні передумови здібностей багатозначні — на їхній основі можуть бути сформовані різноманітні здібності. Здібності піддаються перебудові (рекомбінації). Це забезпечує компенсаторні можливості психічної регуляції: слабкість одних нейрофізіологічних компонентів компенсуються силою інших.

Психофізичні можливості людини, її здібності невичерпні. Проте не кожна людина знає про свої можливості і використовує їх належною мірою. Тим часом найвища самореалізація особистості — основний зміст людського буття» http://www.refine.org.ua/pageid-3737-2.html.

Не зовсім погоджуюсь із твердженням, що «від народження людина не має здібностей». Призначення деяких, а можливо і всіх, людей, на мою думку, є наперед визначеним. «Перш ніж я уклав тебе в утробі, я знав тебе», — говорить Господь пророкові Єремії [Єр. 1.5]. І від того чи зуміє людина розпізнати в собі оте справжнє покликання й піти за ним, залежить її життєвий успіх, відчуття цілісності та самореалізації…

Є багато різних методик виявлення природних здібностей та задатків. Найкраще розпізнати їх у ранньому дитинстві і то є важливим завданням батьків та вихователів.

Особисто мені дуже поталанило. Ні батькам, ні вихователям не довелося свого часу докладати зайвих зусиль для виявлення мого потенціалу.

Як відомо, дітей приносять лелеки (вони ж: бусли, боцяни, бузьки (бозьки), чорногузи, гайстери...). Це факт загальновідомий. Підтвердження можна знайти в усній народній творчості багатьох народів світу. Скажімо в Україні: «Діти, які хотіли мати сестричку, за порадою старших вибігали за ворота і гукали: «Буську, буську, принеси Маруську!». Відомо також, що ці птахи залишають немовлят у капусті, в магазині та інших несподіваних місцях, де щасливі батьки їх потім і знаходять.

Мене ж знайшли на книжковій полиці, серед романів домашньої бібліотеки. Саме туди поклав бузьок майбутнього письменника Романа Жахіва, коли батьків не було вдома. Вони ж (батьки) переказують, що під головою в мене лежав роман Віктора Гюґо «Собор Паризької Богоматері». Тепер ця книга є сімейною реліквією.  Таким чином, моє майбутнє покликання, не викликало потім жодних сумнівів. Писати я навчився раніше ніж читати і ходити (а рідні вже подбали, щоб засобів для письма мені не бракувало, бо як тільки закінчувався папір, діставалося стінам, меблям і т. п.). До того ж  не виникло жодних суперечок при виборі імені.

Отож, завдячуючи тому, що дорослі одразу розпізнали безсумнівний знак Долі, я тепер живу повноцінним щасливим життям творчої людини.


 

31 коментар

Роман Жахів
Цікаво, як у інших склалося в житті, чи теж спостерігалися якісь знаки при народженні.
Надія Григоренко
Гг))Я була настільки спокійною і тихенькою, коли ще була немовлям, що моя бабуса вирішила, що у мене вади слуху… Здійняли гвалт на всю вулицю і відвезли до лікаря. Вердикт був таким: все чує, тільки вона у вас дуже лінива… ))
Роман Жахів
Значить, при виборі фаху, треба враховувати Вашу виваженість, неквапливість…
Надія Григоренко
Та чого вже, кажіть прямо — лінь… ))
Роман Жахів
Я теж досить лінивий, втім, мені це неодноразово ставало в пригоді: якби я поспішив, у певних випадках, то наробив би дурниць…
Роман Жахів
«Більше думай, а тоді вирішуй. Спіши повільно!» (Г. Сковорода)
Надія Григоренко
Про ім'я — вдалий жарт! =)
Ви не згодні, що здібності набуте, а не вроджене?
З вашого джерела цитата: «Людина народжуеться з певними генетичними, анатомо-фізіологічними особливостями, на грунті яких за певних соц1альних умов в процесі діяльності та спілкування формуються здібності особистості».
Мені здається, генетично можна записати тільки схильність до певного роду діяльності (задатки), але не здібності.
Роман Жахів
Цілком можливо, Надіє. Не беруся стверджувати але, здається мені, що «програма» закладена заздалегідь і чекає лише свого часу, щоб проявитися.
Надія Григоренко
А я воляю думати, що я сама визначаю свою долю. Правда, це означає неабияку відповідальність… але мені так більше подобається.
А як воно насправді — думаю, за даних досягень науки ми не зможемо цього дізнатися. В цім питанні я агностик.
Оксана Яблонська
Змалечку батьки розказували, що мама народила мене в пологовому будинку і показували його… Тож я виросла реалісткою ;)
Пам'ятаю обмальовані стіни, малювала усюди, де сягали мої руки, мені чіпляли великий кусок ватману на стіну для моєї творчості. Читати навчилася сама, переглядаючи журнали і розпитуючи назву букв, причому спершу освоїла польську, а тоді українську. З письмом було гірше, почерк, як у курки лапою. І, о чудо, Доля змилувалася і у світі винайшли комп'ютер, аби мої читачі не розшифровували мій почерк )))
А, загалом, усі мої дитячі мрії збулися: я хотіла бути учителем, лікарем і мати мікроскоп. Нині я лікар, педагог і успішно працюю з мікроскопами.
Юля Шешуряк
У мене все було нормально, тільки мама плакала над моїми вухами. Вони були якось дивно покручені, і медсестра сказала — «ой какіє ушкі, как розочкі». І мама плакала. От так :)

Роман Жахів
І як ті сльози вплинули на подальшу долю? :-)
Юля Шешуряк
розвинули комплекс щодо вух?)
Володимир Вакуленко-К.
А на мене вічно вчителі сікалися — завше під партою щось читав, Щоправда трохи не так сталося як думав — любив географію та історію, але лишився лише писати. Тож світ так і не об"їздив і монети Трої не відкопав:)
Роман Жахів
Пусте, головний герой «Алхіміка», теж шукав світами, а знайшов удома.
Володимир Карагяур
НУ щож якщо тобі не подобається твоя роботи постійно требв робити спроби віднайти себе. Я не пам`ятаю, що казали мені бать ки, коли я питав звідки я взявся. До 4 років не говорив, лікарі не сказали що лінивий. Одним з перших слів було «пєндурок». але матєрщинніком здається не став.
Ярослав Лучинський
А коли людина помирає, її бузьки відносять...))
Роман Жахів
Не всіх. Декого дідьки забирають :-)
Надія Григоренко


Роман Жахів
Чудовий коментар.
Надія Григоренко
Лаконічний. Беру з вас приклад!
Роман Жахів
Щось додавати, було б зайвим.
Роман Жахів
Цікавий фільм на цю тематику: www.ex.ua/view/1116222
Віталія Козменко
мене з дитинства проінформували, що народилася я в роддомі. Правда значення цього слова я тоді не знала. Пішла рано, заговорила теж...і я досі всюди поспішаю.
Роман Жахів
Не уявляю, як ті лелеки примудряються заносити немовлят до пологових будинків, з їхньою пропускною системою і хабарництвом медперсоналу :-)
Ірина Голуб
вони їх у вікно закидають, поки ніхто не бачить. Від особливо «невлучних» лелек — найбільше «вроджених» травм ))
Роман Жахів
У Святому письмі сказано: «Перш ніж я уклав тебе в утробі, я знав тебе» [Єр. 1.5]
Володимир Антонюк
це мене найбільше в Біблії і дивувало. Ну, окрім ще того, що Бог знає всі наші думки також — і нащо воно Йому треба? ;)
Роман Жахів
Відаю, знаєш що? Одну притчу. Ось уривочок: «Вєначальник „Х“ зібрав, під час військових дій, декількох високофахових картографів і дав їм завдання створити в короткім часі, детальну мапу місцевості. Світила в своїй галузі, отже, взялися до роботи. Але раптом перед ними постали нездоланні труднощі: місцевість навколо була оточена пагорбами, а за ними ніц не видко. А та територія, котра була досяжна їхнім очам, не охоплювала всього театру бойових дій»…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте