Перемогти - щоб Бути!

Визначальним чинником усіх цілеспрямованих суспільних процесів є чітка візія кінцевої мети, досягненню якої підпорядковується діяльність суспільного руху. За відсутності чільної мети, будь-який рух приречений на беззмістовне хаотичне блукання та непередбачуваність результатів своєї діяльності в цілому.
Якою є головна мета українського націоналізму на даному етапі?
З’ясувати це питання є дуже важливим з огляду на те, що більшість організацій, котрі є спадкоємцями націоналістичних традицій минулого, а в очах суспільства нині є виразниками української національної ідеї та націоналістичного чину, після виходу України зі складу СРСР, досі не визначилися щодо єдиного спільного для всіх бачення головної Мети українського націоналізму в умовах державної незалежності. Така ситуація породжує непорозуміння між різними гілками організованого націоналістичного руху, яке інколи втілюється у відверте протистояння. Останнє в свою чергу призводить до дезорієнтації української громади. В сукупності ж вище означені негативні чинники є гальмом у процесі утвердження українського ціннісного спадку в державотворчій практиці України.
Мета – це вершина, орієнтир, досягненню якого підпорядковуються всі засоби, визначається маршрут, підбирається відповідне спорядження, розраховуються сили тощо. У різних груп може бути різне бачення можливостей подолання шляху. Комусь видається слушним досягти його по одному зі схилів, комусь по іншому – мета ж залишається незмінною – вершина. Так є тільки тоді, коли наявна повна узгодженість щодо кінцевого пункту призначення.
У супротивному випадку може трапитись, як з двома ватажками опришків із притчі, котрі домовилися зійтись о певній годині на вершині опришківської гори, щоб гуртом здійснити вигідний обом задум, втілити який можна було тільки спільними зусиллями. Вони домовилися про годину, про кількість зброї, обговорили до дрібниць завдання кожного… Та коли настав визначений час, марно прочекали один другого зі своїми людьми до самої зорі. Кожен думав про зраду іншого. До кінця своїх днів не розмовляли гордовиті ватаги один з одним. Аж коли смерть заглянула одному з них у вічі, задумалися обоє про прощення, як велить Христова віра. І аж тоді з’ясувалося, що один чекав на Говерлі, а інший на Чорногoрі. В Карпатах кожна місцевість вважає саме свої гори – опришківськими.
Саме тому, чітко визначена і сформульована мета – запорука успіху для організованого націоналістичного руху в його боротьбі за долю української нації. Чи є на сьогодні необхідність переосмислювати чи відкидати, як пройдений етап, окреслену попередниками Мету “Здобуття Української Соборної Самостійної Держави”, зазначену в першому пункті Декалогу українських націоналістів?
Ми бачимо, що наявне сьогодні на частині українських етнічних земель державне утворення, що носить назву Україна, ні де-юре, ні де-факто не є гарантом забезпечення прав власне української нації. Отже не є українською за суттю. Більше того державний механізм створений “під себе” духовно і фізично чужою до українських національних інтересів фінансово-політичною клікою, в обставинах системної політичної дезорієнтації сучасного покоління українців, не сприяє його згуртуванню, а всіляко працює на поглиблення тенденції нівелювання будь-яких проявів боротьби за своє національне право, керуючись принципом “поділяй і володій”. Соборною ця держава теж не є. Процес державотворення в Україні неухильно рухається у фарватері усунення з історичної арени такого чинника як етнічно закорінене “об’єднання минулих, сучасних і майбутніх поколінь українців в Україні і поза нею сущих”. Розбудовується маріонеткова державка, де українцям відводиться роль населення позбавленого національних ознак і прагнень, поділена територіально і настроєво на зони впливу закордонних центрів (Москви і Вашингтона) з політичними мегаблоками-гауляйтерами на чолі, котрі своєю чергою через власне зацікавлення схильні до служіння ідеалам своїх господарів і аж ніяк не ідеям українській нації. Не є, як бачимо, ця держава і самостійною у виборі курсу. Отже за таких умов, не може виникати жодних сумнівів, що Метою українського націоналістичного руху і нині має бути здобуття Української Соборної Самостійної Держави – держави, яка б на всіх рівнях забезпечувала українській нації збереження, повноцінне існування і розвиток, була духовним осередком її згуртування, розвивалася в духовному і силовому полі українських національних інтересів.
Але й це ще не все. Тут перед нами постає інша проблема. Відомо, що першопричиною і рушієм усього сущого є Слово. Для того щоб визначена і усвідомлена мета стала дороговказом для усіх учасників процесу необхідне її втілення в понятті, яке б повністю відображало сутність Мети. Розмитість формулювання породжує його різнотлумачення. Слово – це першопочаток всього. До 1991 року таким словом був самодостатній фразеологізм-символ “Незалежність”. Це слово-гасло знаменувало проміжний етап до здійснення головної Мети, і не потребувало ні зауваг, ні тлумачень, і говорило саме за себе. Було інформативною одиницею, безпосереднім знаряддям передачі дум і переживань нації.
Сьогодні не вистачає саме такого слoва-символу, яке б окреслювало нинішній етап боротьби. Слoва – інструмента і генератора мислення-відчуття-переживання української нації, що поєднує ідеальні й матеріальні енергетичні чинники і є носієм індивідуальної та колективної свідомості. Слoва, яке б містило в собі душу національних прагнень, було їх виразником, а водночас “і “молекулою”, і “будівельним матеріалом”1.
І на останок. Слід завжди пам’ятати, що “Нація не здобуде нічого, якщо боротиметься за щось, а не за все, що їй належить”. У формулюванні чергового етапу на шляху досягнення Мети необхідно керуватися саме цим імперативом. Тільки таким чином нинішній організований націоналістичний рух здатен перебувати на вістрі боротьби української нації за своє право повноцінного буття. І озброєний єдино рятівною для української нації ідеологією українського націоналізму, під прапором української національної ідеї, з Богом і Україною в серці прагнути до перемоги, і перемогти!



1 Ткаченко А.О. “Споконвіку було слово…” //Мистецтво слова (Вступ до літературознавства): підручник для гуманітаріїв. – К.: Правда Ярославичів, 1997. – Ст. 6

19 коментарів

Анатолій Кримський
«Сьогодні не вистачає саме такого слoва-символу, яке б окреслювало нинішній етап боротьби».

Таке слово є — РІВНІСТЬ.
Роман Жахів
Даруйте, Анатолію, але Прокруст вже намагався встановити рівність.
Анатолій Кримський
Ваша аналогія — москальська.
Анатолій Кримський
Ну ось знову необгрунтовані мінуси. І все ж повторюю: або боротьба за рівність, або змирись зі своїм становищем і сиди мовчки.
Саме такий вибір у народу. на жаль інших варіантів немає.
Святослав Вишинський
Мінуси до такого типу коментарів мають цілком очевидну та передбачувану причину: несприйняття читачами шовіністичної лексики і дискримінації, навіть іронічної, за етнічною ознакою. Вочевидь, є підстави замислитись над перспективами цілковитої заборони вжитку подібної лексики на ВКурсі.ком — є більш глибокі та конструктивні шляхи формулювання власних критичних випадів.
Анатолій Кримський
Святославе, я в захваті. Де ви вгледіли дискримінацію, а тим більше за єтнічною ознакою??
Святослав Вишинський
Слово «москальський», попри його вжиток у літературних творах українських класиків, у сучасній українській мові визначається як образливий щодо російського етносу. Подібно до слова «жидівський», вільно вживаного Іваном Франком та Михайлом Грушевським, однак на даний момент однозначно сприйнятного як лайка. Вами ці слова, хоч і вживаються не без іронії, навряд чи сприймаються як компліменти — так само й іншими читачами, котрі відповідно реагують у «мінус».
Анатолій Кримський
Збагатити мову можна двома способами.
1 Придумати нове слово.
2 Старому слову додати ще одне значення.
Слово «москальський» в моєму вжитку не несе антиросійського забарвлення. Я взагалі вслід за Задорновом вважаю росіян святим народом. В моїй трактовці слово «москальський» означає недолугий, тупенький.
Святослав Вишинський
Узгоджуйте поняття — і Вас розумітимуть краще.
Анатолій Кримський
На одному сайті я запитав: Хіба американські москалі кращі за російських москалів??
І мене чудово зрозуміли.
Надія Григоренко
Святе, браво!
Знаю, що тобі може не сподобатися таке порівняння, але ти на цих обговореннях як «бог з машини» — з«являєшся у найнеобіхніший момент, коли виникла суперечка і непорозуміння, встряваєш у неї і все розкладаєш по поличкам. Найцікавіше, що в тебе не буває винних і ти завжди вирішуєш всякі „слизькі“ ситуації.
Святослав Вишинський
Залишається відкритим запитання, чи слово-код «незалежність» не виявилось єдиним і залишковим, що було застосовано для виводу України зі «вчорашнього» поля — одночасно в «завтрашнє», котре наступило раптово та неочікувано, викинувши «за борт» усіх теоретиків державної автаркії і націоналізму. Про що, зокрема, на ВКурсі.ком ішлося давніше в «Розмові на тему філософії і націоналізму» з Андрієм Іллєнком.
Роман Жахів
Святославе. Я ознайомився з вищеназваним матеріалом. У результаті, дійшов висновку, що ми з Вами окреслюємо різні явища, оперуючи спільним терміном «Націоналізм». Очевидно, що розбіжності в можливій дискусії є неминучими. Спробую детальніше висвітлити те, про що я веду мову але на це піде трохи більше часу.
Михайло Шморгун
Після розмови з одним з перших рухівців нашої області, С. К., мені прийшла до голови думка, що «Старі» націоналісти, які робили Україну суверенною, недолюблюють нових через те, що ті бачать лише у політиці шлях до розповсюдження української національної ідеї. При цьому, сама ідея — лише придаток для карьєри «молодих» у політиці.
Роман Жахів
Михайле, напишіть чи тямите Ви в ідеології українського націоналізму? Якщо так — охоче з вами подискутую. Стосовно хибності настанови на розповсюдження української національної ідеї лише в політиці я писав у статті «Свободу здобувають, а не обирають голосуванням».
Михайло Шморгун
Маю за плечами «джентельменський набір» націоналістичної літератури, особливо нею не цікавлячись.

Ідеології не такі цікаві, як ідеї…
Роман Жахів
Власне, ідеологія — це наука (вчення) про ідеї.
Михайло Шморгун
Ідея — це мрія і марення та бажання особистого щастя. Ідеологія — це спрощення мрії до категорій Системи, якими ця система може керувати.





національна ідея — це поняття таке саме ногуальне, як і Бог — його присутність однозначна для кожного хто відносить себе до якоїсь нації, його ж трактування — це мільони особистих мрій та бажань…
Анатолій Кримський
Нет такого второсортного, который не стремился бы стать первосортным. Все восстания, бунты и революции были направлены против гнёта тех, кто считает себя выше угнетаемых.
Поэтому нападки автора на термин «РАВЕНСТВО» меня удивили.
Этот Прокруст возомнил себя выше остальных. Он присвоих себе право по-хамски соваться в жизнь других людей и стандартизировать их по СВОИМ стандартам.
Ну и где здесь равенство??

Эти очевидные вещи я сконцентрировал в короткой фразе. Имею право.
И получил три минуса…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте